'Dorp leefbaar houden'

Gepubliceerd: zaterdag 13 februari 2016 Geschreven door ED - Harry Weerts

Loyaliteit. Helenaveen-trainer Steven Douwe van der Krap (44) heeft het hoog in het vaandel staan. Ook waar trouw gezworen wordt aan de portemonnee.

Zoals bij SV Panningen, waar de geboren Achterhoeker voetbalde toen de club nog in de hoofdklasse uitkwam. De sponsor besloot echter de geldkraan dicht te draaien, waarna de een na de ander het Limburgse dorp verliet. "In die contreien blijft het gros zolang de gedane beloftes worden nagekomen. Is dat niet meer het geval, is de liefde snel weer bekoeld." Van der Krap bleef echter, ook toen de gifbeker steeds weer iets verder leeggedronken werd. "Wanneer je iets doet, doe je het met zijn allen. Ook in mindere tijden. Dat leefde ik na, maar veel anderen niet."

Zodoende maakte Van der Krap met de Limburgse ploeg de vrije val van het toen nog elitekorps van de amateurs naar de derde klasse.

Vervolgens kwam toenmalig zesdeklasser Helenaveen op zijn pad. Geen onbekende club voor de uit Hummelo afkomstige Van der Krap. Vanwege de liefde was hij al een flinke tijd eerder naar het Peeldorp verhuisd.

Spelplezier
"Het voetbal in Helenaveen lag op zijn gat. Ik was al achter in de dertig en had geen ambities meer als actief voetballer. Daarentegen was het een uitdaging om Helenaveen nieuw leven in te blazen." Van der Krap kreeg hulp van zijn kameraad Rob Landsbergen. De beginfase stond in het teken van het terugbrengen van het spelplezier, in het tweede seizoen met de Achterhoeker als hoofdtrainer (2012/2013) werd er al geoogst. In het kielzog van Oranje Zwart promoveerde Helenaveen als periodewinnaar na jaren weer naar de vijfde klasse. Een extra barrage kwam er niet aan te pas. De KNVB besloot dat alle periodewinnaars automatisch in de vijfde klasse mochten instromen. "Dat was een mooi seizoen. Er was toen enthousiasme merkbaar in Helenaveen.

Maar het was nu ook weer niet zo dat er drommen mensen langs de lijn stonden", weet Van der Krap. "Het blijft natuurlijk wel een klein dorpje."

De klad erin
Ook in het eerste seizoen in de vijfde klasse ging het voor de wind. De blauw-witten eindigden verdienstelijk als zesde. Daarna kwam de klad erin. De laatste twee seizoenen doet Helenaveen nog nauwelijks van zich spreken. Van der Krap: "Vorig seizoen hield ik daar rekening mee. Dragende spelers stopten ermee. Zo besloot spits Rick Janssen zijn kicksen op te bergen om in een vogelpark te gaan werken. En de spoeling is niet zo dik dat het zomaar opgevangen wordt. Maar dit seizoen had ik toch op meer gerekend dan vijf punten. Het wil om een of andere reden niet lukken.''

Het verval in de jeugdcategorieën was al ingezet. Helenaveen smeedde eerder al de jeugdteams samen met die van buurclub Griendtsveen. Nu bij de vaandelteams het heilige vuur weg lijkt (Griendtsveen heeft nog nul punten) lijkt een algehele fusie tussen de beide clubs een kwestie van tijd.

Binnenkort mogen de leden er hun stem over uitbrengen. Van der Krap houdt zich afzijdig van bestuurlijke kwesties, maar juicht een fusie wel toe. "Dit is beter dan dat beide clubs omvallen. Er moet in de veendorpen gevoetbald worden. Zo blijven die dorpen leefbaar."

2016 02 13