'Het is ophouden of samengaan'

Gepubliceerd: maandag 29 februari 2016 Geschreven door De Limburger - Sven Poels

Griendtsveen heeft het allereerste punt binnen van de competitie. Uitgerekend tegen de waarschijnlijk aanstaande fusiepartner Helenaveen knokte de ploeg zich zaterdagmiddag van een 0-3 achterstand terug tot 3-3.

Nee, het was niet al te best wat Griendtsveen en Helenaveen lieten zien. Maar wat wil je ook anders: Griendtsveen (22 actieve leden) en Helenaveen (rond de 40), twee verenigingen in de absolute marge van het amateurvoetbal, moeten nu eenmaal roeien met de riemen die ze hebben. "Met minimale middelen proberen we de kar te trekken", vertelt Griendtsveen-preses Peter Fleurkens voorafgaand aan het duel. "We hadden drie teams, nu nog maar één. Daar zullen we het mee moeten doen."

Zowel de jeugd als het tweede elftal speelt inmiddels samen met Helenaveen. De enen seizoenshelft wordt op het eigen sportpark gebald, de andere op die van de Noord-Brabantse buurman een paar kilometer verderop. "Dat werkt buitengewoon goed", aldus Fleurkens. Hij verklaart: "Beide verenigingen zijn qua cultuur vergelijkbaar. Wij zijn, net als Helenaveen, georiënteerd op Deurne."

Hoewel Fleurkens zijn handen er nog niet aan wil braden, lijkt een volledige fusie een kwestie van tijd. "Op 17 maart wordt door de leden besloten over de toekomst van de clubs. Feit is dat we zo niet verder kunnen; het ledenbestand wordt met het jaar minder." De conclusie die volgt is keihard: "Het is ophouden of samengaan." Fleurkens, al elf jaar voorzitter en 35 jaar lid van de nu zo noodlijdende club, zegt het met pijn in zijn hart. "We zijn de grootste verenigingen binnen de gemeenschap. Als het voetbal verdwijnt, komt dat de leefbaarheid van het dorp niet ten goede. We streven er dan ook naar om ook met de eventuele fusiclub hier door te blijven gaan." Met 'hier' doelt de preses op sportpark De Wiek, waar even later het duel tegen, jawel, Helenaveen op het programma staat. "Het wordt zeker geen vriendschappelijk potje", verzekert hij. "We zullen onze huid zo duur mogelijk verkopen."

Rond 15.00 uur, als ook arbiter Verhaag de weg naar het strijdtoneel heeft gevonden (de beste man meende dat de wedstrijd een dag later zou plaatsvinden), zijn het echter de bezoekers die het felst starten. Johan Schouten kopt op de lat en even daarna pareert de nieuwe, van Hegelsom overgekomen Griendtsveen-goalie Ramon Coenen een schot van Jorg van Rijt. De deur blijft niet op slot: Helenaveen loopt via treffers van Rolf van Horen, Rik Krekels en Van Rijt uit naar een schier onoverbrugbare 0-3 tussenstand.

Wéér een gigantische nederlaag lijkt aanstaande, maar Griendtsveen knokt zich in de tweede helft knap terug. Daan Mennen (tweemaal) en Joost Gielens brengen de stand naar 3-3, die in de slotfase met één man minder verdedigd wordt. Met succes: Griendtsveen haalt het eerste punt van het seizoen binnen, en dat uitgerekend tegen de waarschijnlijk aanstaande fusiepartner. Een laatste stuiptrekkingen, wie zal het zeggen?