Blijft de bal rollen in Helenaveen?

Gepubliceerd: maandag 18 december 2017 Geschreven door ED - Harry Weerts

Helenaveen en Griendtsveen sloegen de handen ineen, maar helaas biedt deze fusie ook geen oplossing voor de leegloop op de voebalvelden.

Je bent een jongetje dat dolgraag voetbalt. Maar omdat er in je eigen dorp geen club is moet je drie keer per week over een gevaarlijke weg fietsen naar een buurdorp. Of anders maar hopen dat paps je brengt en haalt.

Het is wat vroeg om te zeggen dat dit voetballertjes in Griendtsveen en Helenaveen zeer binnenkort boven het hoofd hangt. Maar omdat na de samensmelting van de clubs uit beide veendorpen het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gaat, is het de vraag hoeveel toekomst het voetbal ook in vergelijkbare kleine kernen nog heeft. En wat doet een verdwijnen met de leefbaarheid?

Voorlopig heeft de fusie in Helenaveen en Griendtsveen sportief weinig opgeleverd. De senioren staan sinds 2016 niet meer op eigen benen, nadat ook jeugdteams al eerder fuseerden. Griendtsveen gaf het meest op. Alle thuiswedstrijden zijn in Helenaveen en Sportpark De Wiek ligt er sindsdien desolaat bij. Dus pendelen Griendtsveense voetballers op en neer. ,,Ze verzamelen meestal bij de kerk om te carpoolen'', volgens Arno van Mullekom van actiegroep Houd Griendtsveen Leefbaar.

Oorwassing
Die Griendtsveense aanwas leverde weinig op. Het eerste team zag geen heil meer in prestatief voetbal en ploetert nu in de marge van de reserveklasse. Kort geleden nog kreeg het team een oorwassing van Someren-7. ,,Een stuk of vijf jongens die nog willen presteren weken uit naar Grashoek", verzucht voorzitter Ard Arts.

De fusieclub heeft eigenlijk een terugkeer in de standaardklassen nodig. ,,Anders bestaat de kans dat de jeugd zijn heil elders zoekt omdat ze hier geen sportieve prikkel zien."

Dat gebeurt nu al. Neem nu Griendtsveense jongetjes die het hogerop zoeken bij ZSV. De route daarheen voert over de gevreesde Griendtsveenseweg. ,,Een enge weg", zeggen Arts en Van Mullekom in koor. ,,De zoon van een elftalleider is daar aangereden en belandde op de intensive care", geeft Arts een pijnlijk voorbeeld.

Overigens liet de gemeente Deurne wel een fietspad naar Sportpark De Stikker aanleggen. Hopelijk niet voor niets. Want als de club omvalt, is de exodus naar dorpen als Deurne en Liessel compleet. Een horrorscenario, dus koestert Arts de jeugd die zijn club nog heeft: twee elftallen. ,,We kwamen één speler tekort voor een JO13."

Sociale smeerolie
Toch moet iets gebeuren om de aftakeling te stoppen. Anders zijn de veendorpen sociale smeerolie kwijt, en een sportfaciliteit waar de bevolking gezond blijft. Arts: ,,Geen voetbal staat niet gelijk aan obesitas, maar het is wel belangrijk dat de jeugd beweegt en dit dicht bij huis doet. Grote concurrent voor ons is het gamen."

De preses hoopt dat de nieuwbouw in Helenaveen van jaren terug zijn vruchten afwerpt. ,,Daar is winst te behalen. Nog niet de helft van de klasgenoten van mijn zoontje van vijf voetbalt."

Toch ziet ook hij het verenigingsleven in kleine kernen onder druk staan. ,,Ledenaantallen blijven een zorg. Dat zie je hier ook met carnaval."
2017 12 18 01

2017 12 18 02