'Het is niet anders, hè'

Gepubliceerd: donderdag 23 juni 2016 Geschreven door Hallo Horst aan de Maas

Door de aanstaande fusie tussen de voetbalclubs RKSV Griendtsveen en RKSV Helenaveen werden er op zaterdag 18 juni op sportpark De Wiek in Griendtsveen vele spullen van de plaatselijke voetbalvereniging verkocht. Na 68 jaar voetbal in Griendtsveen gaan beide verenigingen fuseren en hun wedstrijden spelen in Helenaveen.

Omringd door ingelijste foto’s, gewonnen trofeeën, voetbalshirts en twee dartborden verzamelen leden en geïnteresseerden zich met een kop koffie in de kantine van de voetbalvereniging. Tegen tien uur ’s morgens wordt het langzaam drukker bij de club. “Het is niet anders, hè”, klinkt het verwijzend naar de fusie door de kantine. Voorzitter Peter Fleurkens vertelt op het bankje van het scheidsrechterslokaal over de fusie. Volgens hem zat die er al een tijdje aan te komen: “We zaten een beetje in hetzelfde schuitje als Helenaveen. We kampen allebei met een niet al te hoog ledenaantal, mede omdat we natuurlijk kleine gemeenschappen zijn. We werkten al samen met de jeugdelftallen. Zo’n 20 tot 25 personen zullen de overstap naar Helenaveen maken. De voetbalclub verdwijnt na 68 jaar uit het dorp. Het is erg emotioneel, vooral vanwege de binding met het dorp.”

De grootste vereniging van Griendtsveen gaat weg, dus dat is natuurlijk niet goed voor de leefbaarheid. Het doet pijn, maar het was helaas geen haalbare kaart meer. De wedstrijden zullen voortaan ook allemaal in Helenaveen afgewerkt worden. De gemeente gaat het Griendtsveense veld namelijk ontmantelen. “Zij bepalen wat ermee gaat gebeuren”, aldus Fleurkens. “Er is over en weer ontzettend veel vergaderd. Mijn complimenten ook naar Helenaveen voor de goede samenwerking, anders had het nooit kunnen werken. We hebben ook een fusiecommissie opgericht om de fusie in elkaar te draaien. Het is echt veel werk, maar dankzij die commissie gaat het lukken. Voor zo’n fusie moet je wel goed de tijd nemen. Het wiel is natuurlijk allang uitgevonden, dus er is veel gekeken naar andere eerder gefuseerde verenigingen. Ik heb vertrouwen in een goede afloop.”

Niet alles van de club kan gekocht worden. Er is ook een aantal spullen dat meeverhuisd naar Helenaveen. Fleurkens verwacht dat er genoeg belangstelling zal zijn. “We zijn door veel verenigingen benaderd. Er zijn altijd clubs die wel iets kunnen gebruiken, dus ik ben benieuwd.” Van terrastafeltjes, een diepvries en luidsprekers tot lichtmasten, een tafelvoetbalspel en zelfs verschillende doelen. Van alles gaat over de spreekwoordelijke toonbank. Potentiële kopers lopen rustig hun rondje over het sportpark. Waar voorheen 22 spelers elkaar aanmoedigend achter een bal aan renden, is nu alleen het geluid van de voorbijrazende trein te horen. Enkele speeltoestellen - ook voor de verkoop - op het terrein zijn al nauwelijks zichtbaar door de hoge planten. Het typeert de situatie van de club. Net als de speeltoestellen heeft RKSV Griendtsveen zich jarenlang dapper verweerd, maar zal de club uiteindelijk niet meer zichtbaar zijn.