Fusie? Die gaat er komen

Gepubliceerd: zaterdag 14 november 2015 Geschreven door ED - Harry Weerts

HELENAVEEN - Tachtig jaar lang staan de voetballers van SV Helenaveen op eigen benen, maar daar komt wellicht komende zomer een einde aan. Een fusie met RKSV Griendtsveen lijkt op handen. Nadat op 1 oktober in Helenaveen de algemene ledenvergadering groen licht gaf voor de oprichting van een fusiecommissie, gingen de leden van Griendtsveen twee weken geleden daarmee akkoord. De plannen voor een samensmelting van beide vijfdeklassers mogen worden gesmeed. "En als je het mij vraagt komt die fusie er ook", is Helenaveen-bestuurslid Rinus Crommentuijn duidelijk. Hij is een van de zeven leden van de fusiecommissie. Volgens Crommentuijn zijn beide clubs dit seizoen door de kritieke grens gezakt. "We hebben altijd gezegd dat je minstens drie seniorenelftallen op de been moet brengen. Dat is niet meer het geval. Helenaveen komt nu amper aan twee elftallen, een eerste en een derde, en Griendtsveen met moeite aan één." Mission impossible Het in de wei sturen van een tweede elftal was voor beide verenigingen een mission impossible geworden. De reserves van Griendtsveen en Helenaveen vormen dit seizoen dan ook één team. Drie jaar geleden voegden beide verenigingen de jeugdelftallen al samen. Eén vaandelelftal voor beide veendorpen is de logische volgende stap. Mogelijk ziet deze in seizoen 2016-2017 al het levenslicht. Crommentuijn spreekt van een stevig mandaat in zijn dorp voor een fusie. "Onze circa vijftig leden stemden unaniem in met de vorming van een fusiecommissie. Ik heb nog niemand bezwaren horen uiten. Maar ik benadruk dat de stemming over het opzetten van een commissie ging. Over een daadwerkelijke fusie moeten de leden nog hun zegen geven."

Crommentuijn sluit dan ook niet uit dat een ander samenwerkingsverband uit de bus rolt, waarin beide vereniging intact blijven. Zeker indien bepaalde obstakels niet overwonnen kunnen worden. "We hebben het hier over verenigingen uit twee verschillende provincies. Verschillende gemeenten ook. In Deurne is er een ander sportbeleid dan in Horst. Daarnaast wordt van een van de twee groepen flexibiliteit gevraagd. Een nieuw sportpark zal niet worden gerealiseerd tussen beide dorpen. Dus wij moeten die kant op of zij deze kant."

Boerenverstand
Om volgend seizoen een nieuwe club in competitie te laten aantreden, moet volgens Crommentuijn in april alles in kannen en kruiken zijn. Lukt dat niet, dan is er een kans dat volgend seizoen SV Helenaveen (opgericht in 1935, red.) weer in de vijfde klasse voetbalt. "Maar vroeg of laat komt die fusie er toch wel", voorspelt het bestuurslid. "Het is een kwestie van boerenverstand. Helenaveen is een klein dorp waar lang niet is gebouwd. Daarnaast kun je hier ook tennissen of de auto pakken naar Liessel om daar te voetballen. Het houdt met zo weinig mensen een keer op."
De veenkolonie kan met trots zeggen dat het minstens tachtig jaar op eigen kracht een vereniging op de been hield. In 2013 promoveerde Helenaveen voor het laatst op eigen kracht. Nu staan Helenaveen en Griendtsveen laatste, samen hebben ze vier punten.