'Het past in één auto'

Gepubliceerd: zaterdag 29 oktober 2016 Geschreven door ED - Harry Weerts

De ene week was de linksachter de midvoor en de andere week de voorstopper de rechtsbuiten. Het was vorig seizoen voor Griendtsveen-trainer Peter de Roock iedere zondag puzzelen om een elftal op de been te brengen. Voetballer Piet Kuijpers (27) en de zijnen kregen dan ook vrijwel wekelijks flink op de broek. "Maar als wij niet iedere zondag aan de aftrap stonden, was de club al een jaar eerder kopje onder gegaan." Omdat een goed dozijn Griendtsveense voetballers week in, week uit bereid was kopje onder te gaan, is de weg vrijgemaakt voor een samensmelting met de voetballers van Helenaveen. Kuijpers: "In zo'n klein dorpje kun je op een gegeven moment niet meer op eigen benen staan. Dan moet je kiezen: helemaal stoppen of de handen ineenslaan met de buren."

Het werd dat laatste. In navolging van de junioren besloten ook spelers van het Griendtsveense vaandelelftal te gaan voetballen in Helenaveen, dik tien kilometer verderop en voorbij de provinciegrens. Sommige spelers dan, want verschillende jongens gaven er de brui aan. Daardoor is het nieuwe samenwerkingsteam sterk Helenaveens gekleurd. Het Griendtsveense contingent past makkelijk in één auto. "We rijden dan ook vaak in dezelfde wagen naar de training op De Stikker", vertelt Kuijpers. Hij is één van de vier Griendtsveense spelers in het keurkorps van trainer Steven Douwe van der Krap, maar nog altijd lid van RKSV Griendtsveen. Want op papier bestaat die vereniging nog, alleen rolt er nooit meer een bal op De Wiek "Wanneer ik langs het sportpark rijd, word ik toch wel een beetje sentimenteel. Het is er dichtgetimmerd. Verlaten."

Aanwas
Op De Stikker in Helenaveen branden de lampen nog wél. Daar zorgt de instroom vanuit Griendtsveen voor iets meer drukte dan gebruikelijk. "Het is duidelijk te merken in de kantine, waar tegenwoordig wat meer mensen blijven hangen", valt aanvallende middenvelder Johannes Blenckers (21) op. Hij is blij met de aanwas vanuit buurdorp Griendtsveen. "De lagere seniorenelftallen zijn nu beter bezet. Dat is fijn, want die jongens uit het tweede staan altijd voor ons klaar wanneer wij personele problemen hebben." Blenckers bespeurt vooral veel flexibiliteit bij zijn nieuwe Limburgse ploegmakkers. "Misschien ook wel juist omdat ze zich zo makkelijk in ons kunnen verplaatsen. Helenaveen is natuurlijk een vergelijkbaar dorp met dezelfde moeilijkheden. Ook hier was de spoeling vaak dun."

Blenckers is voor Kuijpers een relatief nieuw gezicht, maar toch vullen de twee elkaar naar eigen zeggen goed aan in de frontlinie van de veendorpen. "Voetballend gaat het best aardig'', volgens Blenckers. "Alleen missen we nog te veel kansen.'' Mede daardoor blijft de puntenteller voorlopig steken op twee. Maar als de resultaten beter worden, komt een algehele fusie tussen de twee verenigingen misschien ook weer een stapje dichterbij.

2016 10 29