Samenwerking, (nog) geen fusie

Gepubliceerd: woensdag 14 december 2016 Geschreven door De Limburger - Sven Poels

Het tweede elftal en de jeugdteams speelden al samen, maar nu zijn ook de vaandelteams van Griendtsveen en Helenaveen samengebracht onder één vlag. Hoe hangt deze vlag er na de eerste competitiehelft bij? Trainer Steven Douw van der Krap (die na dit seizoen stopt) en voorzitter Michiel Penninx geven antwoord.

Vorig seizoen al hielden vier spelers van Griendtsveen hun conditie op peil door doordeweeks mee te ballen bij buurclub SV Helenaveen. Hun eigen elftal, Griendtsveen 1, trainde immers niet meer. Dit seizoen is het viertal er ook op zondag, als het kersverse Helenaveen/Griendtsveen ST wedstrijden speelt in de vijfde klasse E. „In het begin vroegen we ons af of dat wel goed zou komen”, bekent Steven Douw van der Krap (44), al zes jaar trainer in Helenaveen. „Maar na de eerste competitiehelft kunnen we concluderen dat het feilloos is gegaan. Er is geen rivaliteit onderling; iedereen vult elkaar aan.”

Osmose
De voetballers uit de aan elkaar grenzende Peeldorpen zullen ook wel met elkaar door één deur móéten. De ledenaantallen van beide verenigingen lopen al jaren terug, waardoor de handen ineenslaan de enige oplossing leek. „Het is ophouden of samengaan”, liet Peter Fleurkens, voormalig voorzitter van Griendtsveen, eerder dit jaar in deze krant optekenen. Alleen de laatste horde naar totale ‘osmose’ moest toen nog genomen worden: het samenvoegen van alle seniorenteams, inclusief de eerste elftallen. „Vier jaar geleden hebben we een samenwerkingsverband in de jeugdafdelingen opgestart”, vertelt Michiel Penninx (55), preses van de nu vervolmaakte ST, dat staat voor Samenwerkende Teams. „Een hele tijd is dat naar behoren verlopen, waardoor we (Penninx was ook voorzitter van Helenaveen, red.) over en weer met elkaar in gesprek gingen om ook de senioren samen te voegen.”

Fusie
Vorig jaar werd begonnen met het Fusie Vorig jaar werd begonnen met het bij elkaar brengen van één tweede elftal, waarbij de wedstrijden om en om in Griendtsveen en Helenaveen werden gespeeld. „Dat was een volledige mix en is perfect verlopen”, aldus Penninx, die tevens leider was van dat ‘experimentele’ beloftenteam.
Inmiddels zijn we in het seizoen 2016/2017 aanbeland en zijn álle teams gecombineerd. Erg veel stelt dat overigens nog steeds niet voor, want inclusief de vier jonge jeugdteams zijn dat er maar acht. Penninx: „We hebben zo’n 95 tot 100 leden, waarvan twintig uit Griendtsveen. Elf, twaalf daarvan zijn wekelijks actief op het veld.” Dat veld bevindt zich in Helenaveen, op sportpark De Stikker, en dus níet in Griendtsveen, waar het uitgestorven sportpark De Wiek deze dagen een trieste aanblik geeft. „De fusiecommissie, die in mei een rapport heeft opgeleverd, heeft het hele traject zorgvuldig bekeken en is tot de eindsom gekomen dat spelen in Helenaveen de beste optie was.”
Wie denkt dat de fusie hiermee rond is, heeft het mis. Op papier bestaat Griendtsveen nog en officieel zijn spelers als Piet Kuijpers en Daan Mennen lid van die vereniging. „Het is op dit moment een samenwerking, géén fusie”, benadrukt Penninx. Of die fusie er wel aan zit te komen, is nu nog onduidelijk. „Het kan zijn dat Griendtsveen op termijn wordt opgeheven. Dat is ook afhankelijk van hoeveel Griendtsveners er overblijven, en wat voor type leden dat zijn. Een keihard percentage kan ik niet noemen; er hoort een bepaald gevoel bij.”
Penninx durft op dit moment geen enkele voorspelling te doen over wat er komen gaat: ,,Daar is het op dit moment nog te vroeg voor. De fusiecommissie houdt alle mogelijkheden open. We blijven samenwerken, maar de keuze voor een praktische of juridische fusie wordt waarschijnlijk pas aan het einde van dit seizoen door de besturen gemaakt.”